Daily Shaarli

All links of one day in a single page.

11/12/2020

Грипен срещу F-16
thumbnail

Хората, които ме познават, знаят че от малък съм запален по авиацията и най-вече бойната. Имаше период в юношеството ми, когато бях решил, че ще ставам пилот на изтребител. Е, както и да е, това си бяха мечти но манията по авиацията си остана и с интерес следя, какво се случва по света и от време на време у нас. А у нас интересното е, че правителството отпусна едни големи и немислими пари за покупка на F-16 блок 70 или още известен като Viper. Аз като човек, който е доста аполитичен и без никакви пристрастия бих казал, че това беше по-лошия избор за България и сделката си беше напълно корупционна и взета само от политически пристрастия и лобизъм. Натиска от страна на американците беше груб и грозен, но както и да е. Тук искам да отбележа само няколко факта, защо Грипен беше по-добрия изтребител за БЪлгария.
Ето няколко сериозни довода от мен в подкрепа на Грипен:

  • За същатата сума шведската оферта беше за 10 самолети.
  • За същата сума въоръжението щеше да е доста по сериозно, в момента получихме почти НИЩО.
  • Грипен е доста по непретенциозен и можеше да оперира от настоящите ни писти, също така може да каца и излита от магистрали. Имам предвид нормални магистрали, не като бойковите творения. За ф16 ще трябва да се налеят още няколко десетки милиона за модернизация на пистите.
  • Голям плюс беше, че шведите обещаваха реален офсет, така едни пари щяха да останат и да се въртят у нас. Сега за едно развито болтче ще ги пращаме в Турция най вероятно.
  • Щяхме да придобием самолет, който тепърва ще бъде развиван и усъвършенстван, докато за ф16 това е краят. Той всъщност края му отдавна е факт, но американжите знаят, как да продадат и мъртъв кон.
    И те така.
freegaia.net новото място за полезни букмаркове

Добре дошли в http://freegaia.net/

Тук ще публикувам важни за мен букмаркове или просто полезна информация за лична или споделена информация.

Всеки ден браузващите в Интернет "прелистват" стотици страници информация, но много от нея е само информационна, а много често и безполезна. А когато решите, че нещо е важно и искате винаги да ви бъде под-ръка на помощ идва freegaia.net.

Платформата притежава търсачка, така че когато обема информация нарасне, винаги може да откриете, това което ви трябва. Доста полезни са и таговете, чрез които може да се категоризират новините, сайтовете и другите ресурси.

Надявам се, че този сайт ще бъде полезен за всички ❤️ защото тук ще запазвам само ценна информация! Е може би не като Александрийската библиотека, но поне нещо полезно за модерния човек.

Приятно ползване